Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

dinsdag, februari 28, 2006

Statement

Ik heb voor een prikkie een paar nepleren cowboylaarzen gekocht via het internet. Plastic. Cowgirl & -boy. Goedkoop. Internet. Allemaal belangrijke dingen in the land of opportunities. Toen de doos aankwam, heb ik een uur gewacht met open maken want zolang duurde het om een vervelend stemmetje in mijn hoofd (wat ga je doen als ze te klein zijn) tot zwijgen te brengen. Nu heb ik ze een dag aangehad en ik kan mezelf gerust stellen: ze passen me perfect! Ze zijn wel een klein beetje zweterig (tja) en ze maken ze helemaal geen cowboylaarsgeluid. Als je ermee over straat loopt of over een houten vloer hoor je alleen een heel zacht "plop, plop".
Dat is een statement op zich.

maandag, februari 27, 2006

Charlize & Grandma Luge

Filmsalon heeft een speciale pagina gewijd aan Charlize Theron met het interview dat ik alweer bijna twee jaar geleden met haar had. Wat was dat een leuke middag met een select groepje zeer opgetogen journalisten en fotografen in het grote roze Mount Nelson hotel. Zie: filmsalon.be.

En voor Divazine schreef ik nog een stukje over Grandma Luge, de oudste vrouwelijk atlete Olympische Spelen ooit. Kon het niet laten. Zie: divazine.be. Waarschuwing voor de weekhartigen: bekijk niet haar crash uit 2001, die is echt afschuwelijk.

zondag, februari 26, 2006

Capote

Een paar weken terug zag ik een film (Capote), die op een boek (Capote: A Biography) bleek te zijn gebaseerd over een boek (In Cold Blood) over een echte gebeurtenis. Als ik 15 jaar ouder was geweest, dan had ik eerst in de krant gelezen over de echte gebeurtenis, daarna het boek gelezen en pas dan de film of het boek daarover gezien of gelezen. Nu heb ik pas na de film het boek gelezen, ben ik nog te volgen?
Ik begrijp wel waarom in de jaren '60 heel Amerika In Cold Blood van Truman Capote las, het is echt heel goed. Het is trouwens ook een modern oerboek waarin ik minstens 3 passages ben tegengekomen die wel eens de basis kunnen zijn geweest voor andere klassiekers, zoals Twin Peaks (die vreemde verhouding tussen Bobby en Sue, want gezamenlijke vriendin is dood), Natural Born Killers (logisch natuurlijk, maar het zou me niet verbazen als Capote de eerste was die die benaming gebruikte) en Pulp Fiction (zijn die aangehaalde bijbelteksten niet gedeeltelijk hetzelfde?). Maar waarschijnlijk is daar al lang een boek over geschreven.

donderdag, februari 23, 2006

Niveau kaars

In Kaapstad en een groot deel van de West-Kaap is een power-outage omdat deze week één van de twee nucleaire reactoren kapot is gegaan. Een nieuwe zou alleen in Frankrijk gemaakt kunnen worden, en dat zou 18 maanden duren (als het waar is). In elk geval moet nu heel de West-Kaap het met 1 reactor doen, en die heeft ook al problemen.

Vandaag stuurde een oud-collega van Gjenna een e-mail door van Eskom (de electriciteitsmaatschappij) waarin stond:
There will be outages as we all know by now.
Load yourself with the following:
Candles, Torches, Gas (for gas stove/lamps), Cash (autobanks will be off as well), Petrol in car (bike).
Keep cell ph fully charged

Don't use your auto garage door put on manual etc.
Everything that needs AC will be affected.


Een andere collega sms-te:
My camping gear is coming in handy!

De populistische partijleider Tony Leon (DA) zei met oog op de gemeentelijke verkiezingen:
This is a problem that affects rich and poor alike. No matter who we are, when the power is out we are all in the dark. (...) the old slogan "Power to the people" has taken on new meaning.

Bericht van een vriendin:
(...) its very disrupting: lights went out for 3 hours at work every day since Monday...
Lights went off at a grand Mother tongue Celebration with 2 MEC present.
Lights went out in church so we worshipped very romantically...
I find it very interesting to think how much our lives are controlled by electricity...
And who do they blame? not ESKOm but the ANC goverment because its election time and parties are doing weird things to get votes.

En nog een vriendin:
(...) ik weet niet of jullie er iets van mee krijgen maar we hebben een enorm electriciteits tekort - zeer slecht management, geen back up en dus heel veel frustratie - om beurten worden wijken voor uren afgesloten en helaas weten we niet waar en wanneer dus maar improviseren!

Meer live waarheid op: Cape Times en Cape Talk.

dinsdag, februari 21, 2006

Geen robothondje

Nu ik dit Baron-Pardon archief begonnen ben, zal ik er maar mee doorgaan ook. Geniet mee!

Op Bent u echt niet gek? Of speelt u het maar? (Cultuurbarbara.nl):
... een perfect acterende hond...

Op ‘Driekoningenavond’ in grimmige kantoortuin (NRC):

Een robothondje steelt de show in Driekoningenavond van de Theatercompagnie. Hij bedelt om liefde, en wekt het medelijden van de zaal omdat iedereen hem negeert. Kun je medelijden hebben met een machine? Dit toneelstuk gaat over projectie: de mens heeft moeite met de wederkerige liefde, met het feit dat de ander óók een stem moet hebben in die liefde. Liever verkiest hij de onbeantwoorde liefde, of de overzichtelijke liefde voor een dier of een machine. Niet voor niets noemt Houellebecq de hond de perfecte liefdesmachine.
(...) Er is ook een echte hond op het toneel. Het robothondje wil met hem spelen, maar de hond negeert hem. Hij laat zich niet belazeren: robothondjes hebben geen geur.

Tips en recensies blijven welkom. Dit stuk klinkt als een echte aanrader! Op de Volkskrant na, maar die krant is soms als de mening van opa Knots: rustig aanhoren en daarna de mopper er vanaf schrapen.

Zie voor eerder verschenen posts: Baron breekt een been.

maandag, februari 20, 2006

Schaatsverhalen

Vandaag in de krant weer een groot en hard stuk over Shani Davis. Dit keer niet over die achtervolging waar hij niet aan mee heeft gedaan, nee, dit keer over het feit dat hij kortaf deed tegen NBC Melissa Stark die hem direct na de race interviewde. Hij gaf haar 'the cold shoulder'. Jaloers schrijft de krant: ... after the NBC exchange, he stepped in front of the Dutch television cameras for an interview described as warm and engaging by someone who watched it. Tja, dat zal omgekeerd ook wel eens gebeuren! (Ik denk aan Edgar Davids?) Ondertussen staat de rest van de krant al dagen vol met verhalen en foto's van Kimmie Meissner, die uit Baltimore komt, wat dus een deel van de aandacht verklaart. Ze is nog maar 16 jaar oud en zo jong en leuk en onschuldig dat je er flauw van wordt. Heilige Kimmie blijkt nu een vriendinnetje te hebben gehad dat kanker had en dat ze regelmatig in het ziekenhuis opzocht (Kimmie's vader is arts). Het is echt een ontroerend verhaal, als het maar niet zo overdreven werd! Ga nou maar snel een gouden of zilveren of vooruit, bronzen medaille bij mekaar schaatsen Kimmie, dan praten we daarna wel weer verder. Overigens staan er een paar warm and engaging interviews met Davis op de website van NBC.

zondag, februari 19, 2006

Baron breekt een been

door Tanja

Baron keek bij na z'n eerste opgang wat verbaasd naar al het publiek en reageerde vervolgens licht overrompeld door achterstevoren (met kont naar de zaal dus) op het toneel te gaan zitten en met z'n hoofd een beetje onder Myranda's jas. Daarna heeft hij zich duidelijk hersteld en keek hij relaxed de zaal in, gaapte, ging liggen of rekte zich uit. Myranda en hij zijn in ieder geval een leuk koppel, zij speelt de nar Feste met hondje dus.
Ik was zeer vertederd en heb uiteraard vooral naar hem zitten kijken, die twee uur die de eerste helft duurt en waarbij Baron bijna continu op het toneel is. In de tweede helft (die maar een uurtje duurt, ha!) is hij zogenaamd dood en loopt Myranda met een dode nep-Baron aan een riempje. Ze vonden de tweede helft te heftig voor hem en tsja, ik ben ook blij voor Baron dat hij na twee uur uit de podiumlampen kan maar ik kan niet onbevooroordeeld naar die overgang van levend naar dood kijken, dus ik vind het vooral stom, die dode Baron.

Lees ook Applaus op zondag op het weblog van Hanneke Groenteman.
Eerder verschenen: Binnengekomen mededeling van Tanja, Baron Krijgt Rol, en Hup Baron.

Dure kabouters

De Amish bekend van de vele EO (of was het NCRV?) documentaires bestaan echt. Vooral in Pennsylvania schijn je een grote gemeenschap te hebben. Het verwarrende is dat ze allerlei dingen die ze maken 'Dutch' noemen, bijv. Dutch candies. Maar ze zijn helemaal niet Dutch, maar Duits; of nog beter, ze zijn Amerikaans. Want in Duitsland is er natuurlijk geen Amish te bekennen. De Amish boeren goed. Hier in de buurt van Baltimore zijn een paar populaire Amish Markets (bijv. deze). Dat zijn winkels waar de Amish etenswaren en dure meubels (want traditioneel en handgemaakt) verkopen. Je kan ook Amish laten langskomen om bijv. een houten (traditioneel en handgemaakt) garage te laten bouwen. Dat schijnt heel duur en dus hip te zijn. Het doet me allemaal erg denken aan de kabouters uit dat boek van Rien Poortvliet. IJverig en net echt.

Valentijnsgedachte

The wind-swept island where Nelson Mandela was imprisoned was the site of 22 weddings in a Valentine's Day ceremony yesterday. The weddings signal the government's determination to make Robben Island, a symbol of fear and hatred during the apartheid era, into a monument to love and reconciliation in democratic South Africa.
Bron: Wire Reports, 2/15.

maandag, februari 13, 2006

Snow 'storm'

Ik heb vandaag echt in het woordenboek moeten opzoeken wat 'storm' betekent in het Engels. Iedereen heeft het namelijk over the snow storm, terwijl het gewoon niet waaide. Het was zo windstil dat het laagje sneeuw op de electriciteitskabels zelfs de hele dag bleef liggen.
Maar ik zal op dit slakje geen zout leggen want volgens het woordenboek kan storm zoveel betekenen als atmospheric disturbance en dat is een sneeuwbui uiteindelijk. Zaterdagnacht is een hele berg sneeuw gevallen.

Toch is er minder gevallen dan voorspeld en die slak laat ik niet passeren. Er was 15 inch voorspeld en vandaag stond ook in de krant dat er 15 inch (38 cm) was gevallen. Maar ik heb zondagochtend metingen verricht in de tuin en hoe diep ik mijn lineaal ook de grond induwde, meer dan 20 cm (dat is hooguit 8 inch) kon ik er niet van maken. Ziehier het (wazige) bewijs.
Ik ben de sneeuwgoden wel heel dankbaar dat we niet één van die 150,000 Baltimore Gas and Electric Co. customers zijn die vanavond voor een tweede nacht in een shelter moeten slapen omdat ze thuis geen stroom hebben door de eh snow storm.
P.S. Dankzij de zoveel ton zout en de vele sneeuwschuivers kon iedereen vandaag gewoon aan het werk.

Binnengekomen mededeling van Tanja

Beste theatervrienden en/of Baronfans!
Voor velen al geen nieuws meer maar toch... Baron speelt momenteel de rol van hond Pardon in het stuk 'Driekoniningenavond' van William Shakespeare, uitgevoerd door de Theatercompagnie met oa Paul de Leeuw, Carice van Houten, Saskia Temmink, Frank Lammers ea, nee nee geen kleine namen....
De spanning stijgt want komende woensdagavond is de eerste try out in de Stadsschouwburg van Utrecht en zondag 19 februari de premiere in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag! tenminste... ik vind het spannend en Baron? die vindt het allemaal best en ondergaat het op z'n Barons zal ik maar zeggen...
Nieuwsgierig geworden? ik zou zeggen KOMT ALLEN ZIEN, kijk voor je meest geschikte datum en plaats op de website van de Theatercompagnie en kies 'speellijst'.
lieve groet, ook namens Baron, Daan en de Freule.

zaterdag, februari 11, 2006

Winternacht?

Het is ongelofelijk, de weerman of -vrouw hoeft maar even het woord 'snow' in de mond te nemen of iedereen praat over niets anders meer. Voorlopig regent het alleen maar, maar de gedachte is dat het tegen de avond steeds kouder wordt en dat dan de regen langzaam in sneeuw verandert en dat het dan de hele winternacht lang blijft doorsneeuwen tot we ons huis niet meer in of uit kunnen. We'll see. De ene helft van mijn collega's heeft me aangeraden vooral voldoende toiletpapier (koop een pak van 24 rollen!), melk en nog iets (ben het alweer vergeten) te halen. De andere helft van mijn collega's heeft me duidelijk gemaakt dat dit de typische Baltimore-sneeuw-reactie is. Er valt hier zo zelden een flink pak sneeuw dat veel mensen er lichtelijk hysterisch op reageren. Over een ding is iedereen het eens: de hoop dat de stad maandag is ingesneeuwd en dat we niet hoeven te werken.
De foto is van mijn zus die vorige week in Frankrijk ging snowboarden. Als ik dat zie, krijg ik heel veel zin in sneeuw! En in een vakantie! Met zus!

maandag, februari 06, 2006

Ada nieuwsbrief februari

De nieuwe Ada-nieuwsbrief is uit. Ik heb o.a. een verslag geschreven van een debat waar ik zelf helaas niet bij was, maar waarvan ik wel de geluidsopnames had, zie:
Ga vaker naar recepties en leer je stem gebruiken.
Schrijf je in op Ada's gratis nieuwsbrief op http://www.ada-online.be/ (links onderaan).

zondag, februari 05, 2006

Coretta S. King

Na Rosa Parks is Amerika deze week opnieuw een boegbeeld uit de burgerrechtenbeweging ontvallen: Coretta Scott King, de vrouw van Martin Luther King en tegelijk much more than King's wife. Ze krijgt evenals Parks een officiële huldiging, dit keer in Atlanta. Ik geloof dat President Bush zelfs naar haar begrafenis gaat. Heel mooi natuurlijk, maar in een tweede artikel over Coretta S. King op Alternet wordt terecht opgemerkt:
On Tuesday night, the president was eager to seem like a fervent admirer of Martin Luther King. But the next day, in the same House chamber where Bush spoke, his administration pushed through a vicious budget measure that will slash $39 billion in spending -- mostly for student loans and Medicaid for the poor -- over the next five years. Today, a slick rhetorical formula enables current generations of such miserly politicians to keep praising the legacy of Martin Luther King while sticking knives into it.

De huis-werk connection

Nu ik werk heb, moet ik er ook heen en dat is een project op zich. Ik heb nog geen auto want daarvoor moet ik eerst een Maryland driver's license hebben en de dienst die de rijbewijzen uitdeelt, heeft een enorme achterstand. Ik ben pas half maart aan de beurt en daardoor ben ik nu voorlopig overgeleverd aan het openbaar vervoer. Ik heb daar gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant vind ik het vervelend om met het OV te reizen omdat het altijd langer duurt dan je wil. Aan de andere kant wil ik ook graag 'bewijzen' dat het OV heus niet zo verschrikkelijk is als iedereen beweert. Er gaan bussen, lightrails en metro's de hele nacht door en dat is heus niet overal op deez' aard zo mooi geregeld. Ik was dus dolblij toen ik ontdekte dat er vlakbij mijn nieuwe werk een treinstation is. Ik zou een vouwfiets kopen en van het station naar mijn werk fietsen. Ik zou op een milieuvriendelijke manier gaan commuten en die Amerikanen laten zien dat een leven zonder olieverslaving mogelijk is! Maar helaas blijkt het allemaal weer ingewikkelder dan ik dacht. Tussen het station en mijn werk ligt een snelweg en ik ga natuurlijk niet langs een snelweg fietsen. Maar inmiddels zijn mijn collega's ook zeer geïntrigeerd door mijn plannen en gaan ze mij deze week helpen om een alternatieve fietsroute uit te zoeken. Wie weet word ik dus toch nog een gekke Nederlandse Amerikaan met vouwfiets in de trein...

Goeboentoe

Google en alles wat ermee samenhangt vind ik interessant. Elk nieuwtje over Google (eawes) wordt door mij gretig verslonden. Deze week was een goeie week. Er wordt al een tijdje beweerd dat Google een nieuw OS gaat lanceren (en hoe harder zij dat ontkennen hoe harder ik het geloof). Op deze posting kreeg dat OS een naam: goobuntu; het zou gaan om een systeem dat intern voor Google ontwikkeld is. De naam lijkt natuurlijk op ubuntu, een heel populair (Xhosa en Zulu) begrip in Zuid-Afrika, dat zoiets als naastenliefde of solidariteit betekent. Maar ubuntu is ook de naam van een distributie van Mark Shuttleworth, bekend als de eerste Zuid-Afrikaanse ruimtevaarder die tegenwoordig vooral vrije software ontwikkelt en promoot. Zijn ubuntu-related projects heten edubuntu en kubuntu.... Vandaar de vraag: is Mark Shuttleworth soms de motor achter goobuntu (eawes)?

woensdag, februari 01, 2006

Vervolg: Begraven brein

Vandaag kreeg ik een reactie op een posting van een tijdje geleden. Ik schreef toen over de serie interviews Eénmotorige mug van Theo van Gogh met Willem Oltmans. Een hele interessante serie die als mijn informatie correct is, nog altijd niet op de Nederlandse televisie is uitgezonden (ik herhaal dat nog maar eens want ik vind dat ronduit belachelijk).
Marcel Enkelaar (zie ook het commentaar bij de posting) schrijft het volgende:

Rond De Mohrenschildt hebben zich diverse rare zaken voorgedaan. Ik was destijds aanwezig bij een bijeenkomst met hem, Willem Oltmans, een uitgever en vader Carel. Een interview van Willem met George z o u op beeld worden vastgelegd. Kort daarna waren Willem en George in België, waar George spoorloos verdween. Zijn stoffelijk overschot is in zijn huis gevonden (niet in zee). Vreemd genoeg is er ook een geluidsopname aangetroffen, waarop het schot is te horen dat George doodde (afgedwongen zelfmoord?).

Marcel Enkelaar, allereerst bedankt voor deze bijzondere informatie. Je hebt mijn volle aandacht. Helaas heb ik je emailadres niet. Vandaar dat ik je per Heksenteksten de volgende drie vragen stel:
  • Waaraan refereer je als je zegt dat zich diverse rare zaken hebben voorgedaan rond De Mohrenschildt?
  • Wat was dat voor bijeenkomst waarop je De Mohrenschildt hebt ontmoet? En in welke tijd speelde die ontmoeting zich af? In diezelfde tijd dat De Mohrenschildt in Nederland was voor het NOS-interview?
  • Laatste vraagje voor nu: Wat voor indruk maakte De Mohrenschildt op jou?