Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, september 18, 2006

Van Beerta naar Ellis Island

Op zijn New York weblog schrijft Freek Staps over Annie Moore en Ellis Island. Ik had er ook van gehoord. Min of meer toevallig zijn ze erachter gekomen dat het verhaal van Annie Moore op het standbeeld van Ellis Island, het Vrijheidsbeeldeiland, niet klopt!
Op dat eiland is een heel interessant museum over de immigratie naar Amerika en vooral over de Ellis Island-jaren. Er wordt bijvoorbeeld verteld dat artsen slechts een paar seconden hadden om de gezondheid van immigranten te onderzoeken. Ze gingen daarom mensen observeren als ze de trap opliepen. Moet je daarvan hijgen? Dat verdiente nadere inspectie!
Nog leuker is dat je via de website van het museum mogelijke familie kan opsnorren. Zo heb ik een hele familie Klooster uit Beerta (Groningen) gevonden die hier zijn en haar geluk is komen beproeven! Waarschijnlijk was hun Amerikaanse leven net zo'n droom als dat van Annie...