Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, oktober 17, 2005

Nog een keer bus

De bussen hier hebben een lift zodat mensen in een rolstoel heel gemakkelijk zelfstandig de bus in kunnen rijden. Als dat gebeurt, dan lopen de passagiers die voorin staan of zitten even naar achteren. Vervolgens drukt de persoon in de rolstoel op een knopje waardoor 3 stoelen inklappen en er een rolstoel-plek ontstaat. Bijna de helft van alle keren dat ik op de bus zat, zat er ook een rolstoelpassagier op de bus. Meestal jonge mensen, maar soms ook oude mensen die iets meer hulp nodig hebben, net als bij de niet-rolstoelpassagiers.
Uiteraard zat ik me weer af te vragen of bussen in Nederland en België ook zo toegankelijk zijn. Het antwoord is 'nee' en in dit artikel op Wereldexpat las ik het antwoord: "Maar in Nederland willen ze er volgens de voormalige fractievoorzitter van de PvdA en ex-minister van Sociale Zaken Ad Melkert, die in het boekje wordt geïnterviewd, niets van weten. Te duur. Jammer, vindt Prijten, want doordat hun mobiliteit is vergroot, kunnen gehandicapten in de VS weer deelnemen aan het arbeidsproces. En dat is goed voor de economie.