Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, oktober 17, 2005

Black Experience

Gisteren hebben we een bezoekje gebracht aan het gloednieuwe Reginald F. Lewis Museum of Maryland African American History & Culture. Een prachtig gebouw in zwart, rood en geel (kleuren van Maryland) van 4 verdiepingen. Wijlen Reginald F. Lewis (zie foto) heeft het museum mogelijk gemaakt, hij was toen hij nog leefde de rijkste Afro-Amerikaanse zakenman van de US. Hij schreef een bestseller over zijn succes met de flitsende titel Why Should White Guys Have All The Fun.

De tentoonstelling begint met de geschiedenis van een scheepswrak Henrietta Marie dat einde 18e eeuw 200 slaven naar de Caraïben heeft vervoerd. Op de terugweg is het vol suiker, kaneel, nootmuskaat etc. vergaan. Vandaar kom je door de Middle Passage zoals de overtocht wordt genoemd, aan in Amerika.
De tentoonstelling gaat dan verder over Labour & the Black Experience, over politiek en over onderwijs & kunsten. In het labour-deel ging het over een zwarte poolreiziger (prachtige foto!), over eerste zwarte verpleegster (en haar correspondentie met haar advocaten en de school) en over de visserij hier in Maryland en black-owned bedrijven die bijv. vis inblikten. Het politieke deel was heel interessant met veel beeld- en geluidsfragmenten van natuurlijk Martin Luther King, maar zeker niet uitsluitend. Er werden ook allerlei wetten besproken en andere politieke bewegingen en figuren. In het laatste deel werd vooral ingezoomd op de universiteiten en scholen in Maryland. University of Maryland is van oudsher een geïntegreerde universiteit en Maryland was ook de eerste staat met geïntegreerde scholen. Dat deed ons natuurlijk goed!
Er waren ook heel veel foto's van het Royal Theatre, dat een heel populair concertpodium moet zijn geweest. Ook leuk om te weten: Billy Holiday groeide op in Baltimore.

We zaten ons steeds af te vragen of zo'n museum ook in Nederland zou kunnen bestaan en zonee, waarom niet. De zwarte bevolking is natuurlijk kleiner, maar anderzijds maakte de onthulling van het Slavernijmonument veel gemengde reacties los.
Anyway, onderstaand bericht stond vanmorgen in NRC online, heel symbolisch een stap in de goede richting!

VAN DALE WIJZIGT 'NEGER'

In de veertiende druk van de Grote Van Dale, die vanmiddag in Amsterdam is gepresenteerd, is onder meer de definitie van het woord neger aangepast. Toegevoegd is dat dit woord, in de betekenis 'afstammeling van de in vroeger tijd in Amerika ingevoerde negerslaven', door sommigen als scheldwoord wordt ervaren. In 2002 dreigde een actiegroep nog Van Dales op de brandstapel te gooien als het beledigende neger niet werd geschrapt.