Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

woensdag, oktober 05, 2005

Verschil

Ik heb een boek gekocht met de titel American Apartheid. Zo'n titel spreekt natuurlijk wel aan als je net uit Zuid-Afrika komt...
Het boek begint met de onderdrukking van de Native Americans en geeft ook een historisch overzicht van de Civil Rights Movement. De schrijver (James S. Wright) beargumenteert dat die beweging is gesmoord met de moord op Malcolm X, Martin Luther King, Medgar Evers en John en Robert Kennedy. Sterker nog, hij vindt ook dat de echte gelijke behandeling van African Americans en white Americans nog altijd niet is gerealiseerd. Hij verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar het justitieel systeem dat systematisch relatief veel meer zwarten dan blanken veroordeeld.
Het boek schrijft ook over de banden tussen African Americans en Native Americans. Als voorbeeld van hoe close die ooit is geweest, geeft Wright een voorbeeld uit Florida waar weggelopen slaven welkom waren bij de Seminole's, een Indianenstam die in dit moerasgebied woonde. Helaas is die vriendschap of beter gezegd, solidariteit sinds de Burgeroorlog waarin African Americans als soldaten tegen de Indianen vochtten, voor altijd bekoeld.
Die Burgeroorlog heeft nog een paar rare staartjes gehad. Na afloop was het de tijd van de Reconstruction, het Zuiden moest weer worden opgebouwd. Als gevolg van de chaos, verwierven de African Americans veel politieke macht die ze aangrepen om onderwijshervormingen door te voeren. Maar tegelijkertijd herstelde de oude politieke orde zich in het Zuiden met behulp van allerlei blanke militante bewegingen, zeg maar door 'blankistisch' terrorisme.
Ik wist eerst niet goed wat ik ervan moest vinden dat Wright steeds het woord apartheid gebruikt voor die situatie. In Zuid-Afrika wordt namelijk geargumenteerd dat apartheid het systeem van wetten is dat discriminatie legaal maakte en dat die 'methode' uniek was in de wereld. Aan de andere kant, ook in de VS zijn verschillende onderwijssystemen en bordjes 'Colored Only' en 'White Only' heel gangbaar geweest. Het enige verschil is dat die regelingen hier ongrondwettelijk bleken te zijn zodra mensen de kans kregen er een rechtszaak van te maken.
Feit is helaas ook, dat die militante bewegingen (lees: KKK en consorten) veel te lang hun gang hebben kunnen gaan (lees: lynchpartijen houden) met behulp van de lokale 'sterke armen' zoals de politie.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

I have recently come up with a site that showcases to gather friends on the internet.people would actually want to visit. Please check out my site and you will know what i mean:

http://www.biodieselinfo.blogspot.com
and http://www.friendsindia.blogspot.com
contact nikitakulkarni@lycos.com
Have a blessed day!

11:37 a.m.  

Een reactie posten

<< Home