Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

dinsdag, april 19, 2005

Leeuw

Vandaag sprak ik een Zuid-Afrikaanse kinderboekenschrijfster die voor de organisatie ELRU een aantal 'issue-boeken' heeft geschreven. Het laatste boek Am I A Lion That Eats People? gaat over het stigma HIV/Aids. Bijna was dit boek niet geschreven. Elk uit de serie wordt namelijk geïllustreerd met foto's van de mensen waarop de karakters uit het verhaal zijn gebaseerd. Zo zijn de verhalen extra herkenbaar. Maar in Zuid-Afrika worden mensen vermoord omdat ze HIV-positief zijn. Of constant nagewezen. Welke familie zou dus ooit in een foto-boek willen worden afgebeeld? En welke familie zou je dit willen aandoen? De schrijfster besloot uiteindelijk om wel met foto's te werken maar om over de twee hoofdpersonen uit het verhaal (de HIV-positieve moeder en haar zoon) heen te schilderen. Het effect is heel artistiek en het werkt, juist omdat ook in het boek wordt uitgelegd waarom je de hoofdpersonen niet kan herkennen. En toch. Raad eens wat een HIV-positieve kennis die ik het boek liet zien direct vroeg? Of de hoofdpersonen uit het verhaal echt HIV-positief zijn... Helaas is het antwoord: nee. Of beter gezegd: we weten het niet.
Het volledige interview met schrijfster Reviva Schermbrucker staat volgende maand in Gynaika.
Eerdere artikelen die ik voor Gynaika schreef, gingen over de Zuid-Afrikaanse filmmaakster Maganthrie Pillay, de Vlaamse dichteres Frieda Groffy en de publicatie Women Writing Africa.