Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

zaterdag, april 09, 2005

Collegial greetings

Ik ben een voorbeeld tegengekomen van hoe Nederlanders die in de jaren ’80 in Zuid-Afrika woonden met de nek werden aangekeken (door Nederland, zie paar postings terug).
Over twee weken komt de rector van de Universiteit Utrecht naar Zuid-Afrika. Op een aantal universiteiten worden lunches georganiseerd waar alumni welkom zijn. Toen Gjenna een mailtje stuurde om zich in te schrijven, schreef de organisatrice (die wij nog kenden van een lunch in Brussel) terug: 'Er zijn nog veel oudere alumni die zich destijds door onze universiteit - overigens op bevel van de overheid - zeer benadeeld voelen. Dat is ook de reden voor ons om juist in Zuid-Afrika veel aandacht te besteden aan onze alumni in de hoop ze van onze goede wil te kunnen overtuigen.'
Tegelijk forwarde ze ook een mail van een prof: 'The University of Utrecht terminated my PhD registration at Utrecht in the mid-1980s, despite my anti-apartheid credentials, because I was white. I can't think of a reason why I would want to meet with Utrecht University in 2005. With collegial greetings X.'
Zou die lunch de moeite waard zijn? De mensen die ik zou willen ontmoeten (zoals bovenstaande prof) zullen er waarschijnlijk niet zijn.