Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

zaterdag, maart 18, 2006

En een commentaar

Ik heb ook besloten het volgende commentaar naar aanleiding van de gemeentelijke verkiezingen in Nederland te plaatsen. Deze is van een insider die tot voor kort gemeenteraadslid was in een --laten we zeggen-- kleine "heringedeelde" gemeente in het westen van het land.

Nadat in 2002 het duale stelsel in de gemeentelijke politiek was ingevoerd, bleek snel al dat de gemeenteraad een totaal andere positie had gekregen en bovendien veel meer te zeggen had gekregen. Haar taak is "kaderstellend" en "controlerend" geworden. In de praktijk betekent dit, dat waar voorheen het college van burgemeester en wethouder een beleidsvoorstel formuleerde met ondersteuning van de ambtenaren, dat nu de gemeenteraad "voorop" moet lopen.
Kortom de Raad moet beleid aangeven, bijvoorbeeld: veiligheid, onderhoud plantsoenen of woningbouw. De grote vraag is: waar haalt de Raad haar informatie vandaan, oftewel wat wil de burger die zij immers vertegenwoordigt? De toverwoorden die dan worden genoemd, zijn: burgerparticipatie en het burgerinitiatief. Bovendien kan een gemeentelijke fractie thema-avonden organiseren teneinde er achter te komen wat er leeft onder de bevolking en bezien of één en ander beantwoordt aan het partijprogramma.

OK, en dan nu de praktijk!
- Op de door (partij X) georganiseerde "Open Huizen " in de (gemeente X) komt, behalve het partijkader, nauwelijks iemand. Zelfs op informatie-avonden inzake de fusie met (gemeente Y) en de avond over de bezuinigingen was nauwelijk belangstelling van de burger.
- Dan de burgerparticipatie. Ook raadsleden kunnen (sport)vereningen bezoeken om te horen wat er leeft, of gewoon bij de lokale supermarkt iets opvangen of een stukje uit de krant natrekken waarin een mistand wordt gesignaleerd. Of dit leidt tot een stuk beleid is de vraag. Kortom moeilijk en bovendien vreet zoiets tijd.
- Tenslotte het burgerinitiatief. Een goede zaak waarbij een aantal burgers aan de hand van een handtekeningenlijst de Raad kunnen dwingen een bepaald onderwerp op de politieke agenda te plaatsen en hier eventueel beleid aan te koppelen.

Waar komt de burger wel op af? Als er iets concreets gebeurt in zijn directe omgeving. Bijvoorbeeld, het plaatsen van een verkeersdrempel, of een UMTS mast; de eventuele sluiting van het zwembad of het mogelijk plaatsen van windmolens en tenslotte geluidsoverlast door opgeslagen zeiljachten met fluitende masten.