Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

woensdag, januari 18, 2006

Ons baalt van ons

Op haar weblog schrijft Hanneke Groenteman over ouders die hun kinderen naar een 'witte' school sturen (zie rotweer). Die ouders zeggen: je kiest toch ook voor ouders waar je iets mee hebt.
Dezelfde teneur hoorde ik gisteravond in het programma Casa Luna. Colet van der Ven in gesprek met Joep Bolweg die naar eigen zeggen nooit heeft hoeven solliciteren. Hij is altijd 'gevraagd'. Dit zeg ik er maar even bij zodat je weet hoe geprivilegieerd hij is. Hij is uitgenodigd vanwege het rapport Hoge (jeugd)werkloosheid onder etnische minderheden want Bolweg is een topfiguur bij het adviesbureau Berenschot en hoogleraar Mens, Arbeid & Organisatie. Van der Ven probeert er achter te komen waar haar gast op let als iemand bij hem solliciteert. Hij legt uit dat hij naar de 'formele elementen' kijkt, maar voegt er gelijk aan toe dat hij ook zijn 'vooringenomenheden' heeft. Zo vindt hij het belangrijk dat iemand horeca-ervaring heeft of bij een studentenvereniging heeft gezeten. Krijg je al een beeld van Berenschot's ideale sollicitant? Origineel niet? Maar Van der Ven vraagt door en dan krijgt het verhaal een vreemd luchtje. Bolweg zegt eerlijk dat Berenschot nog helemaal blank is. Waarom? Ja, gedeelde normen en waarden blijken toch belangrijk. Ons kent ons. Maar vergis je niet, ook Bolweg heeft ervaring met allochtonen. Zeven jaar geleden werden hem via het arbeidsbureau Amsterdam een aantal afgestudeerde Antillianen en Surinamers 'aangereikt'. Bolweg barst los: ze dachten dat ze het al helemaal gemaakt hadden! Ons systeem van tijdskaarten vonden ze maar niks! Wij vinden werk belangrijk! Ik kan niet werken met iemand die anders denkt over het belang van werk! Geruststellend voegt hij er aan toe dat het zich vanzelf zal oplossen... Gorgel.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: als organisaties bij de tijd willen blijven en geloven in hun sociale verantwoordelijkheid en dus serieus werk maken van een diversiteitsbeleid dan betekent dat: cultuurverandering. Niet langer uitsluitend samenwerken met mensen van dezelfde kerk of hockeyclub maar een frisse, transparante wind laten waaien. Daarbij hoort ook een behoorlijk sollicitatiegesprek en psychologische test voor elke werknemer. In dit geval te beginnen bij baas Bolweg.