Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

dinsdag, januari 10, 2006

Bush in B'more

Gisteren bracht Bush per helicopter een bezoek aan een basisschool hier in Baltimore. Op deze school black pupils outperformed or performed as well as the white pupils on the most recent Maryland School Assessment exams, which were given in March. Met het bezoek werd het vierjarig bestaan van de wet No Child Left Behind (NCLB) gevierd. Speaking in Glen Burnie yesterday, Bush said success stories such as North Glen's offer proof that "there's an achievement gap in America that's closing. We don't need achievement gaps in America."
Een beetje achtergrond: De NCLB act is een vervolg op de Elementary and Secondary Education Act (ESEA), die in 1965 door president Johnson werd ingevoerd ("No law I have signed or will ever sign means more to the future of America."). Achterliggende gedachte van beide wetten is: high standards, accountability for all, and the belief that all children can learn, regardless of their background or ability. De NCLB is een opfrissing van de ESEA en biedt bijvoorbeeld de garantie dat elke leraar gekwalificeerd is om les te geven in zijn of haar vak (!). Het is de bedoeling dat het verschil in resultaten tussen bevoorrechte en achterstandsleerlingen verdwijnt. Zo stelt de wet o.a. meer geld beschikbaar voor voor- en naschoolse programma's en een grotere vrijheid om die programma's uit te besteden (aan stichtingen, kerken, moskeeƫn etc.). Democraten menen dat de wet niet succesvol zal zijn ('deadline' is 2013-2014) omdat er niet genoeg fondsen worden vrijgemaakt.
(bron o.a.: Washington Post + Baltimore Sun)