Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

zondag, november 27, 2005

Lieve

Lieve over Een mond vol glas:
Ik heb het vorig jaar in Zuid-Afrika gekocht in het Afrikaans, dat leest vertrouwelijker. Het is vertaald door Antjie Krog en noemt in het Afrikaans 'Domein van glas'.
Het is maar een dun boekje maar echt waar fantastisch. Ik vind het enorm jammer dat de man gestorven is. Hij legt ontzettend veel van zichzelf in zijn boek en tegelijkertijd laat ie je Dimitrios Tsafendas kennen op een heel menselijke maar onbegrepen manier. Hij vertelt het verhaal van Tsafendas' leven en trekt daarbij parallellen met zijn eigen leven, een halve eeuw na dat van Tsafendas.Het mooie is dat die twee levens zijn samengevlochten met en in Zuid-Afrika waardoor je op de achtergrond Zuid-Afrika mee ziet evolueren van een wit-zwart foto naar sepia naar kleur. En tegelijk heeft het boek iets droevigs, een onrustig zoeken en ronddolen van twee mannen die geen connectie vinden noch met hun moederland noch met een ander land maar toch een beetje met mekaar. Heel mooi en eerlijk.
Maar misschien ben ik bevooroordeeld :-) Ik mis ZA natuurlijk.
(uit haar e-mail 11/27)