Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

vrijdag, juli 09, 2004

Vandaag ben ik ook met Frieda naar Khayelitsha (een township) geweest. Simphiwe, een man die ik via Yusufu had leren kennen, ging ons rondleiden en bij een craftsmarket en een communitycenter geweest.
Het viel ons echt op hoeveel er wordt gebouwd! Je kan een subsidie krijgen, de meesten doen dat in verenigingsvorm en dan krijg je bouwmateriaal. Je kan dan kiezen om het huis zelf te bouwen of door bouwvakkers. De meesten laten het doen, het standaardhuis zag je dus heel veel. Maar Simphiwe had zelf gebouwd, een paleisje, met 2 verdiepingen. Hij had ook een studio voor zichzelf (hij doet reclamewerk, o.a. creative director Imbongi) met een enorme (nieuwe) computer. Hij heeft 3 kinderen van zichzelf en dan nog 12 weeskinderen waar hij voor zorgt met zijn vrouw. De ouders van die kinderen zijn overleden aan AIDS of aan de drank.
Tot slot gingen we langs bij Vicky's B&B - het kleinste hotel van Zuid-Afrika! In haar huis waren twee hotelkamers ingericht. Ze zei dat ze de eerste twee jaar bijna geen gasten had, daarna is het gaan lopen, maar nu in het laagseizoen was het weer errug rustig. De muren hingen vol krantenberichten over haar hotel in de township en ze vertelde ook dat Man Bijt Hond was langsgeweest. Ik probeerde Frieda aan te moedigen een nacht bij Vicky te gaan slapen, maar dat is (nog) niet gelukt.