Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

zondag, november 27, 2005

Wiegel - Hirsi Ali

Hirsi Ali’s doorgedreven focus op integratie en de emancipatie van islamitische vrouwen blijft moeilijk verteerbaar voor veel mensen waaronder Hans Wiegel. Toen Hirsi Ali een film maakte over vrouwenmishandeling, werd er gezegd dat zij preekt voor eigen achterban. ‘Nederland is Somalië niet.’ Dat is waar, maar om het met Hirsi Ali’s eigen woorden te zeggen: Nederland is ook geen Land van Ooit.
Het hele jaar door en ook deze week weer, hoor je ook steeds de reaktie: ‘Er zijn ook heel veel geïntegreerde moslims en die ziet Hirsi Ali over het hoofd.’ Gelukkig wel zeg! Dergelijke voorzichtige reacties doen mij denken aan de vrouw die een paar decennia terug gezegd zou kunnen hebben: ‘Ik mag best van mijn man alleen een avondje weg’, en van wie de dochters inmiddels maandenlang alleen de wereld rond reizen. Aan wie hebben die dochters dat te danken? Niet aan die bange moeder (en ook niet aan de strenge vader overigens).
Tot slot, wordt de betekenis van haar woorden regelmatig gebagatelliseerd door mensen (waaronder opnieuw Hans Wiegel) die menen dat Hirsi Ali geen aanhang heeft. Hoe weten die mensen dat? Als het een wedstrijd is, dan staat het momenteel zo'n beetje 1-1 (zie laatste Stand.nl). Natuurlijk is Hirsi Ali populair. Ze is een heldin. Een feminist in aktie. Het is even schrikken. Of even wennen.