Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, oktober 03, 2005

Haven

Eén wijk hier aan de haven heet Fell's Point. Het is een gezellige wijk met veel café's en speciale winkeltjes (houten speelgoed, jaren '50-spulletjes) en allerlei restaurantjes met 'original American food', maar ook Ethiopisch, Ecuadoriaans en natuurlijk Mexicaans. De Mexicaanse gemeenschap is volgens mij heel groot.
Afgelopen weekend was er een festival in Fell's Point en één deel van de wijk was één en al salsa en Mexicaans eten. We bestelden iets te eten bij één tentje en voor de grap deden we dat in ons beste Spaans (Yo quiero aroz, eh, gracias...) maar dat bleek niet alleen grappig te zijn maar noodzakelijk want toen we moesten betalen, kon niemand het bedrag in het Engels noemen!
De andere helft van de wijk wordt bevolkt door yuppies, die de oude rowhouses volledig hebben gerenoveerd (rehab of converted). Volgens de woningadvertenties is het vooral 'in' om een exposed brick wall te hebben, berber carpets, hardwooden floors en iets van een jacuzzi. De oude straten - vaak cobblestone (noem je dat nou 'kinderkopjes' in het nederlands?) - en smalle rowhouses hebben natuurlijk iets heel Nederlands. Vooral in de straten waar de bewoners een paar tegels uit de straat hebben gehaald om bloemen te planten. Vind ik net Amsterdam. Heel on-Nederlands dan weer, zijn de glazen voordeuren. De meeste huizen hebben geen gang of hal, je staat gelijk in de woonkamer en dan geeft zo'n extra raam veel ruimte.
Typisch Baltimore is dat een heleboel van die huizen zijn 'beplakt' met een soort nepsteen die formstone wordt genoemd. Eigenlijk best lelijk, maar dat was het helemaal je van het in de jaren '30. Ik las in een boekje over Fell's Point dat vooral de huizenbezitters afkomstig uit Polen, Bulgarije etc. gek waren op die formstone omdat het leek op de stenen die ze in Oost-Europa gebruiken. In het verleden hebben veel rehabbende yuppies die formstone koste wat het kost verwijderd van de gevels, maar tegenwoordig laten veel mensen het juist weer zitten omdat het uiteindelijk bij het karakter van de wijk hoort.