Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

dinsdag, juni 01, 2004

Een studie naar internetjournalistiek in Belgie waarvoor Anne Ade (Divazine) en ikzelf zijn geinterviewd, staat online op Internetjournalistiek.be.
Ik vraag me wel af waarom Divazine opeens een community-website voor vrouwen moet heten?! Volgens mij leveren we gewoon nieuws, maargoed. Ander saillant detail: de schrijver van deze studie heeft naar verluidt geen GSM en ook geen internetaansluiting thuis.

Goed, over de studie:
"Journalistiek@internet.be" is een studie van doctor Steve Paulussen die peilt naar de mogelijkheden en gevolgen van het internet voor de journalistieke nieuwsgaring en nieuwsproductie. Bij de gevolgen van het onderzoek staat Paulussen ondermeer stil bij de implicaties van het internet voor de educatie en training van journalisten. In die educatie vormen omgaan met interactiviteit/de sterkere positie van het publiek op het internet en leren werken tegen een constante deadline twee bijzondere aspecten.

Uit een enquête onder 1.026 Vlaamse beroepsjournalisten blijkt dat de meeste Vlaamse beroepsjournalisten akkoord gaan met de stelling dat de journalist door het internet en e-mail meer onbetrouwbare informatie voorgeschoteld krijgt. Op basis van een webenquête bij 73 on-linejournalisten wordt hun aantal op circa 130 geschat in Vlaanderen - zowel erkende als niet-erkende journalisten. Van de beroepsjournalisten zijn er slechts 4 die voltijds en exclusief voor het internet werken.

(bron: internetjournalistiek.be)