Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

vrijdag, mei 21, 2004

Hier een paar flarden uit interessant Trends-artikel:
Zijn vrouwen betere managers? Nieuwe studie over leiderschapsstijl.
Een recente studie van de Ehsal legt de verschillen bloot in de leiderschapsstijl van mannen en vrouwen. Met welke managementcapaciteiten is een bedrijf het meest gediend? Hoe denken vrouwen en mannen over elkaar? Wie heeft de meeste ambitie? Wie kan werk en gezin combineren? Wie heeft de beste stijl van leidinggeven? Waar zijn we over tien jaar?

(knip)
Professor Mieke Van Haegendoren merkt weinig van stereotiepe denkbeelden in haar professionele omgeving. Behalve: als vrouwen niet doorstoten naar de top, wijten mannen dat doorgaans aan de combinatie van werk en gezin. "Het is stereotiep dat ze dat als enige reden aangeven, terwijl ze zouden moeten inzien dat er ook nog andere factoren meespelen zoals de bedrijfscultuur, het old boys-netwerk enzovoort," aldus Van Haegendoren.
(knip)
Toch was er in de studie een klein verschil op te merken, namelijk bij de vraag hoe mannen en vrouwen over hun leiderschapscapaciteiten denken. Vrouwen zijn minder dan mannen geneigd om aan zichzelf of aan de eigen sekse leiderschapscompetenties toe te schrijven. Dat lagere zelfvertrouwen verklaart gedeeltelijk waarom vrouwen minder ambitieus zijn voor topkaderfuncties. "Vrouwen geloven minder dat ze goede leiders kúnnen worden," zegt Van Haegendoren. Ze ziet een verschil tussen de perceptie en het geloof in zichzelf.

En nu komt het:
Binnen tien jaar zal de helft van de juristen en economen een vrouw zijn. Die evolutie kan volgens Van Haegendoren verstrekkende gevolgen hebben voor bedrijven. Ze vraagt zich af wat dat zal betekenen voor de dynamiek van de ondernemingen en de leiderschapsstijlen. "Het kan problematisch worden voor bedrijven wanneer werknemers in leidinggevende functies minder hun grenzen durven te verleggen. De vrouwelijke managers zorgen misschien wel voor een leukere sfeer in het bedrijf, maar durven ze voldoende risico's te nemen? We moeten goed nadenken over wat ons te wachten staat."

Alsof het bedrijfsleven nu perfect is! Let's welcome a transformation!