Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

vrijdag, april 30, 2004

Verder lezen: webdossier 'Nederland tegen apartheid' op Niza.nl. In het webdossier staat links 'historisch overzicht', als je daar op klikt kan je verder lezen over:

Vijftiger jaren... Wat Hitler in Europa is mislukt, wil Malan in Zuid-Afrika er door drijven. Uit: Vrij Nederland .

Zestiger jaren... 'Denk aan de doden in Sharpeville', 'Stop de negervervolging in Zuid-Afrika!', 'Eén ras: de mens'. Deze en nog een handvol andere leuzen waren door de autoriteiten toegestaan bij een demonstratie in Amsterdam een paar dagen na Sharpeville.

Zeventiger jaren... 'Pers geen Zuidafrikaan uit'. De bijbehorende afbeelding in advertenties en op affiches werd op slag een van de bekendste anti-apartheidssymbolen.


Tachtiger jaren... Met verschillende alternatieve voorstellen probeerde de regering-Van Agt in 1980 de olieboycotvoorstanders de wind uit de zeilen te nemen.

Negentiger jaren... Er was gerede twijfel (op 'Malibongwe'-conferentie van 6–18 januari 1990 in Amsterdam) of het in een ‘post-apartheid’ Zuid-Afrika met de rechten van vrouwen vanzelf goed zou komen; de conferentie droeg ertoe bij dat het onderwerp binnen de bevrijdingsbeweging op de agenda werd gezet.

En ook... Begin 1992 kwam het tot een clash, toen Van den Broek en premier Lubbers Zuid-Afrika wilden bezoeken zonder het ANC te raadplegen, of het zelfs maar op de hoogte te stellen. Een woordvoerder wreef nog zout in de wonde door te verklaren dat staatsbezoeken alleen tussen regeringen geregeld worden.