Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, september 30, 2002

De ster uit 'Free Willy' is sinds een tijdje eindelijk Free! Maar wil hij dat wel?
Volgens de laatste berichten 'danst' hij in een Noorse fjord op de muziek van een 4-jarige muzikante...

Op Standaard.be: Het is een wat vreemde variatie op Hans Christian Andersens sprookje De kleine zeemeermin: een klein meisje zit op een rots harmonica te spelen, een orka danst op de muziek. Maar het is precies wat de achtjarige Astrid Morken doet met Keiko, de ster uit Free Willy die maar niet wil terugkeren naar de vrije natuur.
Sinds Keiko voor de kust van IJsland werd vrijgelaten, is de orka tot een Noorse fjord gezwommen. Daar blijft hij rondjes zwemmen, tot grote vreugde van vele toeristen. Omdat ze vreesden dat de re�ntegratie van de walvis in gevaar kwam, hadden de Noorse overheden verboden om in de baai te gaan zwemmen of dicht bij de walvis te komen. Maar Astrid overtrad dat verbod niet door op de kaai het themamuziekje van de film te spelen, tot Keiko kwam aangezwommen. De verzamelde toeschouwers zeggen dat de orka de muziek leek te herkennen en zelfs een ,,dansje'' zwom.
Colin Baird, die ervoor moet zorgen dat Keiko terugkeert naar de vrije natuur, wordt er wanhopig bij. ,,Sorry als ik niet helemaal warm word van dit verhaal, maar dit is nu net wat we ni�t willen. Het is niet omdat we niet willen dat mensen met hem zwemmen of hem aanraken. We willen dat hij weer met walvissen leert omgaan.''
Baird overlegt met de organisaties die het hele plan betalen of Keiko voor de winter niet moet worden overgebracht naar een afgelegener plaats waar meer orka's leven. Een beslissing valt voor eind volgende week. Ondertussen wordt de walvis elke dag 70 kilogram vis bijgevoederd, omdat hij niet voldoende zelf jaagt. Anders verhongert de ster misschien.