Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in Belgiƫ, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, juli 29, 2002

Vanmorgen in de Volkskrant.nl:
De legerbasis Fort Bragg in North Carolina is opgeschrikt door een aantal moorden door militairen die net waren teruggekeerd uit Afghanistan. De afgelopen weken hebben drie militairen van de basis hun vrouw vermoord na terugkeer uit oorlogsgebied.
Twee van de militairen pleegden zelfmoord nadat ze hun vrouw hadden doodgeschoten. De derde werd gearresteerd, nadat hij had toegegeven dat hij zijn vrouw had gewurgd.
De reeks moorden heeft veel onrust gezaaid op de basis, waar ruim 40 duizend militairen zijn gelegerd. Fort Bragg biedt onderdak aan de 82ste luchtlandingsdivisie en de Army Special Forces, die allebei een belangrijke rol hebben gespeeld in de campagne tegen de Taliban en Al Qa'ida-eenheden in Afghanistan.
De Special Forces en de luchtlandingseenheden legden contact met de oppositietroepen in Afghanistan en dirigeerden Amerikaanse bommenwerpers naar hun doelen.
De leiding van de legerbasis weet niet in hoeverre de moorden samenhangen met de oorlogservaringen van de teruggekeerde militairen. Begin deze maand eindigde nog een familieruzie op de basis in moord, maar in dat geval ging het om een militair die niet in Afghanistan was geweest.
Toch maken de commandanten van de basis zich uiteraard wel zorgen over de mogelijkheid dat er een verband bestaat met de dienst in Afghanistan. Ongeveer drieduizend militairen van de basis zijn op het ogenblik in Afghanistan gelegerd of staan op het punt te worden uitgezonden naar het land.

(...)
De moeder van een van de vermoorde vrouwen zei dat haar schoonzoon sinds zijn diensttijd in Afghanistan volkomen anders was. 'Totdat hij terugkwam uit Afghanistan, maakte ik me geen zorgen over geweld. Maar daarna kreeg hij steeds woede-aanvallen. Zij was bang voor hem', zei ze over haar dochter.
(...)
De moeder van Andrea Floyd, die ook door haar echtgenoot werd vermoord nadat hij uit Afghanistan was teruggekomen, weet het aan de opleiding van haar schoonzoon bij Delta Force. 'Diep in mijn hart geloof ik dat het door zijn opleiding kwam: als je het niet baas kunt, dood het dan.'