Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

zondag, januari 18, 2004

Eerste zwarte schepen
Nieuwe Belgen meerderheid in schepencollege Sint-Joost-ten-node

Dorah Ilunga (PS) is gisteren aangesteld als schepen van Middenstand en Tewerkstelling in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node. Ilunga is niet alleen de eerste zwarte schepen in Brussel en Vlaanderen, maar ze is ook de eerste vrouwelijke zwarte schepen in België. En nog een primeur: nu Ilunga aangesteld is, wordt het schepencollege van Sint-Joost gedomineerd door nieuwe Belgen. Onder de zeven schepenen zijn er twee Marokkanen, een Turk en nu Ilunga.
(...)
Dorah Ilunga werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa en kwam in 1986 naar België. Ze is gehuwd en moeder van twee kinderen. Na haar studies arbeidswetenschappen aan de ULB, werkte ze voor het OCMW van Sint-Joost. In 2000 werd ze gemeenteraadslid voor de SP in die gemeente.
Een jaar later werkt ze als raadgever voor opleiding en tewerkstelling op het kabinet van de federale minister van Tewerkstelling Laurette Onkelinx. Op beide domeinen is Ilunga geen nieuwkomer in de politiek.

Dorah Ilunga beschouwt haar aanstelling als schepen als een belangrijk teken. ,,Het toont aan dat de maatschappij erop vooruitgaat. De mensen stellen zich steeds meer open en dat schept nieuwe mogelijkheden.''
(...)
(bron: De Standaard)