Heksenteksten

Weblog van juni 2002 tot september 2006. Gestart in België, voortgeblogd in Zuid-Afrika en het laatste jaar vanuit de VS.

maandag, december 16, 2002

En toen.... veranderde Sinterklaas in Santa Claus (lees het hele artikel op Trouw.nl)
Het was december 1931. Ineens was hij er en kon men hem nergens meer ontlopen. Op reclamezuilen, billboards en in krantenadvertenties - overal keek zijn schalkse, ronde, bebaarde fysionomie de Amerikanen aan.
Haddon Sundblom tekende (letterlijk) voor dit publieke uiterlijk van de kerstman. In opdracht van de Coca-Cola Company.
Hoe Santa Claus is ontstaan? Als spin-off van Sint Nicolaas. Toen Nederlandse immigranten zich midden zestiende eeuw in New York vestigden brachten ze het fenomeen Sinterklaas mee. 'Sinty Claus' zoals Engelstalige kinderen hem al spoedig noemden.
En Rudolf the Red-Nosed Reindeer dan? Die verscheen pas rond 1939 op het toneel, als creatie van Robert May, een reclamejongen van de Montgomery Ward Company. Rudolf was volgens May door zijn mede-rendieren verstoten uit de Santa-groep omdat hij zo'n opvallende rode neus had. Maar rehabilitatie volgde. Op een kerstavond, toen het er naar uitzag dat Santa Claus niet kon uitrijden vanwege zware mist, leidde Rudolf dankzij z'n lichtgevende rode neus hem veilig naar zijn bestemming. Als beloning werd hij het negende rendier.
Tijdens Wereldoorlog Twee lifte Santa met de Amerikaanse troepen mee naar West-Europa en werd hij ook hier een bekende verschijning. Sinds de jaren veertig, toen de Verenigde Staten voorgoed afscheid namen van de Grote Depressie en het geld weer ging rollen, nam de populariteit van Santa Claus alleen maar verder toe. Ook in Europa.

Ons werelddeel kent overigens een kerstman van eigen makelij. Die is van veel oudere datum dan zijn Amerikaanse collega. In Engeland staat hij bekend als Father Christmas, in Frankrijk als P�re No�l en in Duitsland als der Weihnachtsmann. Hij heeft niets van doen met Sinterklaas, maar zou een gekerstende versie zijn van oude goden als Neptunus en Thor. De laatste tijd wordt hij echter meer en meer verdrongen door de luidruchtige Santa Claus die je in warenhuizen en winkelgalerijen, vanaf wenskaarten en op tv ongevraagd toeroept: ,,Ho, ho, ho, merry Christmas''.